Twój koszyk jest obecnie pusty!
Uprawa papryki
Wszystko co warto wiedzieć gdy planujesz uprawę papryki
Uprawa papryki nie jest skomplikowana, w tym artykule dowiesz się jak uprawiać to pyszne warzywo, zaczynając od nasionek i kończąc na uprawienie w ziemi lub doniczce.
Ale najpierw trochę historii…
Węgrzy nazywali paprykę „czerwonym złotem”
Papryka pochodzi z obszarów Ameryki Środkowej i Południowej, zwłaszcza z rejonów dzisiejszego Meksyku, Gwatemali i Hondurasu. Pierwsze ślady uprawy papryki w tych regionach sięgają tysięcy lat wstecz, a roślina ta była pierwotnie dziko rosnącą byliną.
Po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w 1492 roku, papryka została przywieziona do Europy i szybko zdobyła popularność jako roślina przyprawowa i warzywo. W Europie uprawa papryki rozpowszechniła się w XVI wieku, a od tego czasu była adaptowana do różnych klimatów i odmian.
Występowanie papryk
Dzięki swojemu bogatemu smakowi i różnorodności odmian, papryka stała się istotnym składnikiem wielu kuchni na całym świecie. Obecnie jest uprawa papryki odbywa się na wielu kontynentach i jest szeroko wykorzystywana w potrawach kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, śródziemnomorskiej i wielu innych.


Odmiany papryki
Na rynku dostępnych jest wiele odmian papryki, różniących się kształtem, kolorem i smakiem owoców. Oto kilka popularnych odmian:
Papryka słodka: Najczęściej spotykana odmiana, charakteryzująca się łagodnym smakiem. Dostępna jest w różnych kształtach i kolorach, od zielonej do fioletowej. np. Trontarolo, Loran, Sweet chocolate i uwielbiane przeze mnie długie papryki z marketów (pobrałam nasionka wszystkich kolorów i wysiewam),
Papryka ostra: Dla miłośników pikantnych potraw. Odmiany ostrych papryk różnią się stopniem ostrości, od łagodnych do bardzo pikantnych. np. Koral, Rokita
Papryka chili: Popularna w kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Przykłady to Jalapeño, Habanero i Poblano, De cayenne
W naszym klimacie uważana jest za warzywo jednoroczne. Jednakże jeżeli troszkę się postaramy będziemy mogli cieszyć się nimi znacznie dłużej 🙂 Trzeba przyciąć jej mocno łodygi z liśćmi i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Wiosną przenieść do cieplejszego i zacząć częściej podlewać. W ten sposób będziemy cieszyć się szybszymi zbiorami 🙂
Wymagania
Papryka potrzebuje słonecznego i ciepłego stanowiska. Upewnij się, że rośliny otrzymują co najmniej 6-8 godzin dziennego światła.
Nawożenie jest ważne dla zdrowego wzrostu roślin i plonów. Stosuj nawozy bogate w potas, aby wspomóc rozwój owoców. Ważnym zabiegiem jest również oprysk z wapnia.
Papryka wymaga regularnego podlewania, ale unikaj nadmiaru wody, który może prowadzić do gnicia korzeni.
Wilki to małe, niepożądane pędy wyrastające z kątów liści i osłabiają roślinę. Regularnie je usuwaj, aby skoncentrować energię rośliny na produkcji owoców.


Uprawa papryki : przygowanie gleby do siewu
Jeśli planujesz siać paprykę, warto zadbać o odpowiednie przygotowanie gleby. Do wysiewu warzyw i owoców, nie używaj ziemi do kwiatów, ponieważ zawiera dużo nawozu. Mieszaj ziemię ogrodniczą z perlit lub wermikulitem, aby uzyskać odpowiednią strukturę i właściwości.
Doniczki uzupełniamy ziemią prawie do samej góry, ponieważ podczas podlewania ziemia będzie opadać. Pamiętaj o utrzymaniu odpowiedniego poziomu pH gleby między 6 a 7.
Siew papryki
Papryka to roślina wymagająca ciepła, dlatego warto rozpocząć siew w ostatnim tygodniu stycznia lub na początku lutego. Jest to oczywiście czas, który się u mnie sprawdza. Jeżeli zaczynamy w styczniu trzeba rozważyć zakup lamp doświetlających. Ja zawsze zaczynam w styczniu, ale mam parapety od strony południowej i w związku z tym mam gdzie je przechować do końca maja. W styczniu w okna wstawiane są regały z ruchomymi półkami, na których stoją rozsady 🙂 Wyciągając co drugą półkę powiększam przestrzeń dla rosnących papryk i pomidorów. Siewki papryki powinny być trzymane na wysokości ramy okiennej, aby zapewnić im odpowiednią ilość światła.
Pikowanie paryki
W procesie uprawy papryki od nasionka pikowanie to bardzo ważny etap. Dlatego poświeciłam mu osobny rodział – zapraszam cię do zbioru informacji w tym temacie – pikowanie papryki.
Gdzie kupić nasiona do uprawy papryki?
Nasionka można kupić, skorzystać z zebranych jesienią lub pobrać bezpośrednio z surowej kupionej papryki. Pamiętaj jednak, że papryka wschodzi po około 4 tygodniach, więc cierpliwość jest kluczowa. Można znacząco przyspieszyć start nasion poprzez kiełkowanie na gazie, papierze ręcznikowym pod folią. Wybierając już podkiełkowane nasiona zyskujemy 100%pewności, że nasze sadzonki będą rosły. Osobiście lubię wysiać nasionka papryki na tacy wysiewowej, a jak pojawią się liście właściwe przepikowuję do doniczek P9. Przygotuj znaczniki, aby oznaczyć poszczególne odmiany papryki. Pierwszy pąk kwiatowy obrywam aby rozsada się wzmocniła i rozkrzewiła natomiast na koniec sierpnia ogławiam papryki czyli usuwam wszystkie nowe pąki, ponieważ zależy mi na tym aby papryki zmobilizowały swoje siły na dojrzewaniu, a nie na tym aby w dalszym ciągu wypuszczały pąki kwiatowe. Zostawiłam dla eksperymentu 2 krzaczki i tam nie stosowałam ogławiania. Dzięki temu widziałam jak niemalże do przymrozków papryka obdarowywała mnie ciągle nowymi pąkami.
Hartowanie papryki
Kluczowym elementem w pielęgnacji papryki jest jej hartowanie przed wysadzeniem jej do gruntu czy szklarni. Zajmuje mi to ok trzy tygodnie. Wynoszę swoje rozsady na dwór, zaczynam od cienia i codziennie wydłużam ekspozycję na słońce, wiatr.
Papryka jest rośliną ciepłolubną dlatego wysadzona go gruntu będzie po 15 maja po tzw. zimnej Zośce. Z doświadczenia wiem, że jest to najczęściej początek czerwca, ponieważ okres ostatnich przymrozków znacząco się przesuną.
Papryka posiada bardzo dużo witaminy C zdecydowanie więcej od cytrusów oraz wapń, potas i żelazo. Obróbka termiczna nie niszczy tych ważnych składników. Ostre odmiany poprawiają apetyt i przyspieszają trawienie.

Moje doświadczenia z papryką
Od dwóch lat sadzę papryki głównie w dużych donicach, z myślą że będę przenosić je jesienią do domu aby na spokojnie ostatnie zielone papryczki dojrzały. W ten sposób do końca listopada cieszyłam się swoją papryką zerwaną prostu z krzaczka 🙂 muszę zaznaczyć, że uwielbiam ją 🙂



Umiejscowienie uprawy
Bardzo ważne jest nie uprawiać papryki co roku w tym samym miejscu, ponieważ patogeny z zeszłego roku szybciej zaatakują nasze rośliny to tzw. płodozmian.
Najczęściej spotykane choroby papryk to:
- szara pleśń
- sucha zgnilizna
szkodniki:
- wciornastek
- mszyca
- przędziorek
Paprykę z dużym powodzeniem można uprawiać w donicach dzięki czemu sprawdzi się na balkonach i tarasach. Ważne aby była wystarczająco nasłoneczniona a na pewno odwdzięczy się pysznymi papryczkami.
Obfitości plonów 🙂
Kamila
przez
Tagi:
Dodaj komentarz