Twój koszyk jest obecnie pusty!
Ogórki gruntowe
Ogórek gruntowy uprawa
Uprawa ogórków – porady 🙂
Ogórki, zarówno te gruntowe, jak i szklarniowe, to rośliny ciepłolubne. Kiełkują w temperaturze około 8 stopni i wymagają słonecznego stanowiska.
Możemy je wysiewać zarówno z nasion, jak i z rozsad. Najlepszy termin to przełom kwietnia i maja. Wysiewać można nawet do końca czerwca lub lipca. Z nasion najlepiej wysiewać w połowie kwietnia, natomiast z rozsad najlepiej sadzić w okolicach 20 maja bezpośrednio do gruntu. W przypadku uprawy pod osłonami, proces ten przebiega szybciej.
Należy pamiętać, że idealny termin na sadzenie do gruntu to okres po 20 maja, aby rośliny nie zmarzły. Coraz częściej zdarzają się czerwcowe przymrozki.
Nasiona należy wysiewać do doniczek lub wielodoniczek, nie mniejszych niż 6×6 cm. Aby nasiona szybciej wzeszły, można je podkiełkować, na przykład w lekkiej herbatce z rumianku lub w wodzie. Zaleca się siew 1-2, a nawet 3 nasionka w jednym pojemniku, na głębokość 1-2 cm. Nasiona zaczynają kiełkować po około 7 dniach. Rozsadę można w ciągu dnia wynosić na dwór i na noc przenosić do domu, szklarni czy inspektu.
Przy rozsadach sadząc warto wykopać głębszy dołek, ułożyć na spodzie pociętą pokrzywę lub małą garść obornika granulowanego i przysypać ziemią. Gdy rośliny podrosną po około 4 tygodniach, dobrze jest je przesadzić do gruntu, nie rozdzielając nasionek – można przesadzić całą rozsadę z 2-3 nasionkami. Warto hartować rozsadę, a po posadzeniu do gruntu przykryć agrowłókniną na pierwsze noce.
Rozstaw przy sadzeniu powinien wynosić co najmniej 10 cm (przy jednym nasionku) i 20 cm przy sadzeniu gniazdowym (przy 2-3 nasionach).
Po posadzeniu koniecznie należy podlać sadzonki, aby pozbyć się korytarzy powietrznych, a ziemia przylegała do rośliny. Warto uważać na korzenie dyniowatych przy sadzeniu, w tym ogórków, ponieważ są one bardzo wrażliwe na przesadzanie.
Mulczowanie gleby wokół ogórków jest świetnym sposobem na zachowanie wilgotności, regulację temperatury i ograniczenie wzrostu chwastów. Bardzo dobrze sprawdzi się słoma lub skoszona trawa.
Mogą rosnąć płasko po ziemi, ale także piąć się po podporach. Osobiście preferuję ten drugi sposób. Rośliny są wtedy lepiej nasłonecznione, przewietrzone i mniej narażone na choroby grzybowe czy szkodniki.
Ciekawym pomysłem może być uprawa ogórków na zagonach razem z innymi warzywami, np. karłową fasolką szparagową. Fasola w swoich korzeniach wiąże azot, z którego bardzo chętnie korzystają ogórki.
Na sam koniec polecam przykryć całą glebę słomą albo skoszoną i przesuszoną trawą, aby zatrzymać wilgoć. Co 2 tygodnie zasilamy rośliny gnojówką z pokrzywy aż do momentu pojawienia się kwiatów, a następnie przechodzimy na gnojówkę z żywokostu, ponieważ teraz roślina potrzebuje więcej potasu do lepszego owocowania.
Ogórki preferują glebę przepuszczalną i próchniczną. Są roślinami bardzo żarłocznymi, dlatego dobrze jest podczas sadzenia zasilić je kompostem.. Jesienią warto zasilić zagony przekompostowanym obornikiem lub kompostem. Ogórki plonują bardzo dobrze i rosną w pierwszym roku po oborniku.
Przy uprawie ogórków, trzeba również zwracać uwagę na to, jakie rośliny sąsiadują z nimi. Niektóre mogą wpływać negatywnie na ich rozwój.
Dobre sąsiedztwo to: koper, bazylia, bób, fasola, burak, cebula, czosnek, warzywa kapustne i sałata.
Podczas uprawy ogórków warto zwrócić uwagę na szkodniki i choroby. Możliwe szkodniki to m.in. ślimaki, przędziorek, mszyca, śmietka, drutowiec, wciornastek. Ogórki mogą też zostać zaatakowane przez mączniaka.
Podczas gdy zaczną pojawiać się pierwsze ogórki należy dbać o regularne zrywanie ich, aby roślina nie skupiała się na wysyłaniu energii w duże ogórki tylko zmobilizowała do stworzenia solidnej rośliny, z której później urośnie mnóstwo ogórków.
Pamiętaj o rotacji upraw, która jest ważnym aspektem ogrodnictwa. Pozwala unikać problemów z chorobami i szkodnikami, które mogą się nagromadzić, jeżeli uprawiamy ciągle te same rośliny w tym samym miejscu. Ogórki nie powinny wracać na to samo miejsce częściej niż co trzy lata. Jest to istotne w momencie gdy co roku nie jest dokładana materia organiczna na zagony warzywne. Jest to kluczowe aby odbudować glebę i dostarczyć brakujących składników odżywczych.
Po zakończeniu sezonu zbiorów, dobrze jest usunąć resztki roślin i przygotować glebę na zimę. Może to pomóc w prewencji chorób i szkodników w następnym sezonie.
Pamiętaj, że uprawa ogórków, jak każda uprawa, wymaga zaangażowania i uwagi. Jednak nagroda w postaci świeżych, chrupiących ogórków jest zdecydowanie warta tego trudu. Z tych porad i wskazówek, nawet początkujący ogrodnicy powinni być w stanie zbierać obfite plony ogórków w swoim ogrodzie.
Obfitości plonów 🙂
https://youtu.be/0o3kfWGw-J4
przez
Tagi:
Dodaj komentarz